Ladataan Tapahtumat

« All Events

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Esa-Pekka Salonen, Peter Sellars, Bill Viola: Tristan & Isolde

21.8.2012, klo 18:00


Esa-Pekka Salonen

Esa-Pekka Salonen. Kuva: Clive Barda.

Kaksi esitystä:

  • Loppuunmyyty. La 18.8.2012 klo 18:00 – Osta liput
  • Loppuunmyyty. Ti 21.8.2012 klo 18:00 – Osta liput

Luvassa on ikimuistoinen musiikin juhla, kun kovatasoinen kokoonpano tekee uuden tulkinnan yhdestä Wagnerin rakastetuimmista oopperoista. Ainutlaatuinen, koko saliin levittäytyvä visualisoitu versio klassikkoteoksesta on syntynyt kapellimestari Esa-Pekka Salosen, ohjaaja Peter Sellarsin ja videotaiteilija Bill Violan yhteistyönä. Salonen johtaa Radion sinfoniaorkesteria ja Polyteknikkojen Kuoroa. Solisteina esiintyvät mm. Ben Heppner, Violeta Urmana, Matti Salminen sekä Jukka Rasilainen.

BEN HEPPNER KORVAA GARY LEHMANIN TRISTANIN ROOLISSA. Lehman on peruuttanut kaikki kesän esityksensä sairastumisesta toipumisen vuoksi. Kanadalaisen Ben Heppnerin esittely Helsingin juhlaviikkojen sivuilla http://www.helsinginjuhlaviikot.fi/2012/04/Ben_Heppner/

Richard Wagnerin Tristan ja Isolde on yksi kaikkien aikojen oopperoista. Se on musiikin historian tärkeimpiä merkkipaaluja, joka aikanaan viitoitti tietä romantiikasta eteenpäin. Lähes viisituntinen mammuttiooppera on ikuisten teemojen ⎯ rakkaus, kuolema, petturuus ⎯ monisyinen kudelma. Juhlaviikoilla nähtävässä tulkinnassa lisää säikeitä teokseen punotaan videotaiteen pioneerin Bill Violan vaikuttavalla visualisoinnilla sekä maineikkaan Peter Sellarsin ainutlaatuisella näyttämöasettelulla.

Bill Viola on arvostettu amerikkalainen videotaiteilija, jonka intensiivisen kaunis videoteos ei tyydy kommentoiman tapahtumia lavalla vaan luo Tristan ja Isoldeen erillisen, oman tasonsa. Hienostuneen teknologian avulla toteutetut, mieleenpainuvat kuvat elävät vuoropuhelussa Wagnerin musiikin kanssa. Violan videoteos hallitsee salinäkymää, sillä se heijastetaan halkaisijaltaan n. 10 metrin kokoiselle valkokankaalle.

Maineikas amerikkalainen ohjaaja Peter Sellars on tunnettu teatteri- ja oopperamaailmassa rajoja rikkovista näyttämöasetteluistaan. Tristan ja Isoldessa Sellars liikuttelee esiintyjiä salissa ja tilassa luoden ainutlaatuisen kolmiulotteista äänimaailmaa, jonka osaksi myös yleisö pääsee.

Esa-Pekka Salonen esiintyy Tristan ja Isolden myötä ensimmäistä kertaa yleisön edessä Helsingin Musiikkitalossa.

Salosen, Sellarsin ja Violan Tristan-projekti sai ensiesityksensä Los Angelesissa vuonna 2004 ja on sen jälkeen nähty muun muassa Pariisissa, Lontoossa, Tokiossa ja New Yorkissa.

Kapellimestari: Esa-Pekka Salonen
Visualisointi: Bill Viola
Ohjaaja: Peter Sellars

Radion sinfoniaorkesteri
Polyteknikkojen Kuoro
Kuoromestari: Juha Kuivanen
Apulaiskapellimestari: Ville Matvejeff

Tenori: Ben Heppner (Tristan)
Sopraano: Violeta Urmana (Isolde)
Basso: Matti Salminen (Marke)
Bassobaritoni: Jukka Rasilainen (Kurnewal)
Baritoni: Waltteri Torikka (Melot)
Tenori: Tuomas Katajala (Paimen)
Baritoni: Arttu Kataja (Perämies)
Mezzosopraano: N. N. (Brangäne)

Apulaisohjaaja: Elsa Grima
Tekninen päällikkö: Alex MacInnis
Valosuunnittelu: Ben Zamora

Richard Wagner: Tristan und Isolde

Kokonaiskesto noin 5 tuntia, kaksi väliaikaa
Tekstitys suomeksi

Kuvat: Bill Viola / Kira Perov

*Lippupalvelun palvelupalkkio alkaen 2,50 euroa / lippu

Tiedot

Päivämäärä:
21.8.2012
Aika:
18:00
Tapahtumaluokka:

Tapahtumapaikka

Musiikkitalo, Konserttisali
Mannerheimintie 13 A
Helsinki, 00100 Suomi
Näytä Tapahtumapaikka WWW-sivusto