Kultakausi yhdistää musiikin ja kuvataiteet

Maija Rinne, Sulasol-lehti, 31.3.2008


Polyteknikkojen kuoro julkaisi helmikuun lopulla kansallisromanttisen levy-kirjan Kultakausi. Levyn kotelona toimii siis CD-kotelon kokoinen kirja, joka sisältää kansallisromantiikan aikaan liittyviä tekstejä ja kuvia taideteoksista.


Idea on hauska, eikä vastaavia pakkauksia näe ihan joka päivä. Mistä levy-kirjan idea oikein lähti?

”Kultakausi-tematiikka lähti liikkeelle taiteellisen johtajamme Juha Kuivasen tutkiessa maalaustaiteen Kultakausi-kirjaa, ja tästä seuranneesta ehdotuksesta hankkia levyn kansikuvaksi jokin tunnettu maalaus. Myöhemmin levyn graafinen suunnittelija Timo Jaakola keksi ajatuksen kultakauden musiikin ja kuvateosten yhdistämisestä poikkitaiteelliseksi kokonaisuudeksi”, kuoron puheenjohtaja Jouko Prami kertoo.


Levy sisältää Sibeliuksen, Kuulan, Madetojan sekä Palmgrenin musiikkia. Kuvataiteilijoista esillä ovat Albert Edelfelt, Väinö Blomstedt, Helene Schjerfbeck, Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen, Albert Gebhard ja Eero Järnefelt. Kirjan tekstit käsittelevät yleisesti kansallisromantiikan aikaa, taiteilijoita sekä heidän teoksiaan. Tekstien kirjoittajat Susanna Pettersson ja Kimmo Korhonen ovat taide- ja musiikkihistorian asiantuntijoita.

Yksi projektin merkittävimmistä tukijoista on Taidesäätiö Merita, jonka kokoelmista kirjan teokset on valittu. Taidesäätiö Meritan kokoelma on Nordean edeltäjäpankkien kahden viime vuosisadan aikana keräämä läpileikkaus suomalaista taidetta. Kokoelman pääpaino on kansallisromantiikan taiteessa.


Mutta miksi teemaksi valittiin juuri kansallisromantiikka? Kuoron johtajan Juha Kuivasen mukaan oli perusteltua nähdä kauden merkittävimpien säveltäjien mieskuorolaulujen tuotanto yhtenä kokonaisuutena, mieskuoro-genren kultakautena

”Henkilökohtaisesti minua puhuttelee tuo ilmaisuvoima sitä taustaa vasten, että kansakuntamme haki itsenäistymisensä vaiheissa innoitusta säveltäjiensä toiminnasta ja tämä kuohuva aika myös innoitti säveltäjiä”, hän kertoo.


Lukija ja kuuntelija saa siis levyn mukana tuhdin paketin kansallisromantiikkaa. Mielenkiintoista olisi kuitenkin nähdä myös vastaava kokoelma esimerkiksi nykytaiteesta ja -musiikista. Paketti olisi varmasti myös yllätyksellisempi kuin Kultakauden sisältö. Ajatus toisesta levy-kirjasta ei ole vieras kuoronjohtajallekaan.

”Mitään ei ole päätetty, mutta olen kyllä pyöritellyt tällaista ajatusta mielessäni”, Kuivanen mainitsee.


Kultakausi on kaunis kokonaisuus, englanninkielisten käännösten ansiosta mainio yrityslahja teekkareiden tarpeisiin ja vielä kätevä levykotelokin. Toisin kuin muovikotelot, se ei heti hajoa vaikka istuisi päälle.


www.kultakausi.fi

www.polyteknikkojenkuoro.fi


Linkki Sulasol-lehden artikkeliin