Lauluja pukinkonttiin — Polyteknikkojen kuoro teki Matti Salmisen kanssa vuoden joululevyn

Kimmo Nevalainen, Karjalainen, 16.12.2009


”Polyteknikkojen

Hynttyyt yhteen. Polyteknikkojen kuoron johtaja Juha Kuivanen ja basso Matti Salminen poseeraavat kuoron edessa Joulu on meillä -kunniaksi. Levy on ollut menestys 40 000 kappaleen myynnillä.

Levyt

Polyteknikkojen Kuoro, Juha Kuivanen, joht, Matti Salminen, basso

Joulu on meillä

Omakustanne

Timo Turunen, Talvi-Maaria Turunen, Henna-Mari Luolamo, Tuomas A. Turunen

Valot tuhannet

Omakustanne

Maailman kauneimmat joululaulut

Universal

Polyteknikkojen kuoro teki Matti Salmisen kanssa vuoden joululevyn

Joululevyjen virta ei hyydy. Hieman voi jopa ihmetellä, miksi samoja tuttuja joululauluja kierrätetään uusille levyille vuodesta toistaan. Löytyykö uusista tulkinnoista jotain niin kiinnostavaa, että ne kannattaa levyttää, kun genren sisällä puhutaan kuitenkin pienistä eroista. Suureen irrotteluun ei varaa juuri ole.

Levyjä tehdään osittain tietenkin siksi, että ne menevät kaupaksi. Tämän syksyn ja alkutalven myyntimenestys on ollut Polyteknikkojen Kuoron yhdessä maestro Matti Salmisen kanssa levyttämä Joulu on meillä. Levyllä on yhteensä 19 laulua, joissa Salminen on seitsemällä solistina.

Suomen myydyimmäksi mieskuorolevyksi nousutta kokonaisuutta oli myyty marraskuun loppuun mennessä lähes 40 000 kappaletta, ja tällä kertaa voi nöyrästi myöntää, että ostava yleisö ei ole ollut väärässä.

Riihimäen varuskuntakirkossa äänitetyn levyn äänimaailma on lämmin, tasapainoinen ja rauhaisa. Vaikka Polyteknikkojen Kuorosta ja myös Matti Salmisesta löytyisi äänivaroja enemmänkin, sovituksissa on viisasta kyllä päädytty maltilliseen äänenvoimakkuuteen.

Se ei kuitenkaan tarkoita pliisuutta. Kuoro laulaa ja säestää Salmista juuri niin hyvin kuin Suomen parhaimmaksi tituleerattu kuoro voi tehdä.

Levy on eittämättä harras, mutta jäykkyyttä se ei tarkoita, vaan kunnioitusta tuttuja lauluja kohtaan. Sovitukset ovat hienovaraisia, ja esimerkiksi Tuikkikaa, oi joulun tähtöset soi niin kauniisti kuin ikinä voi.

Alle minuutin mittaisesta Joonas Kokkosen Jouluna-laulusta löytyy joulun riemua niin paljon, että sitä kuuntelisi ehdottomasti pidempääkin.

Heinillä härkien kaukalon -klassikosta kuullaan Jukka Linkolan sovitus ja perinteisten sovitusten lisäksi myös kuoronjohtaja Kuivanen näyttää osaamistaan.

Pienimuotoisemmin

Turusten kolmikko Timo, Talvi-Maaria ja Tuomas sekä Henna-Mari Luolamo ovat Pohjois-Karjalassa parhaillaan toisella Valot tuhannet -kiertueellaan, joka käsittää yhdeksän konserttia.

Konsertit keräsivät jo viime vuonna runsaasti kiitoksia, ja ehkä senkin innoittamana nelikko on julkaissut kiertueen nimeä kantavan Valot tuhannet -omakustanteen.

Levyllä on yhdeksän tuttua joululaulua Sylvian joululaulusta Tuikkikaa, oi joulun tähtösiin sekä yksi uusi, Tuomas A. Turusen säveltämä ja Talvi-Maaria Turusen sanoittama Revontulet.

Revontulet on kiinnostava uutuus joululaulurintamalla. Tuomas A. Turusen sävellys on modernissa laulettavuudessaan kaihoisa ja kaunis, Talvi-Maaria Turusen sanoitus surumielisyydessäänkin valoisa.

Laulu-uransa vielä alkupuolelle olevan kolmikon äänenpuhtaus on tarkkaa, ja tulkinnatkin toimivia ilman takakireyttä. Jos jotain haluaa toivoa levylle, paikoin ripaus tulkinnan lämpöä ei olisi ollut pahitteeksi. Tuomas A. Turunen säestää maltillisesti, mutta pääsee välillä näyttämään ripauksen musiikillisesta osaamisestaankin.

Joka tapauksessa Valot tuhannet on tasapainoinen kokonaisuus.

Modernimmin

Maailman kauneimmat joululaulut -kokoelma esittelee 15 laulua Olli Ahvenlahden akustisen orkesterin säestämänä. Liikkeellä ollaan hillityillä sovituksilla alkuperäisiä lauluja kunnioittaen muun muassa haitarin ja kanteleen voimin.

Jari Sillanpään, Irinan, Maria Lundin, Tarja Turusen, Mikko Kuustosen ja Veeti Kallion solisteeraama cd on kokonaisuutena epätasainen.

Esimerkiksi Veeti Kallion tulkinta Kuului laulu enkelten -laulusta ei mieltä juuri lämmitä. Jylhyyttä ja voimaa tutusta gloria-niekutuksesta ei löydy. Mikko Kuustosen suoritus En etsi valtaa, loistoa -laulussa kuulostaa lähinnä laiskalta. Uusia lauluja on kaksi, Kuustosen Joulun rauhaa, joka on lempeä Leonard Cohen -tyyppinen valssi sekä Ahvenlahden ja Heimo Hatakan Hiljaisin Helsinki, Irinan ja Kuustosen tulkitsema iskelmä, jolla joulun kanssa ei juuri ole tekemistä.

Sovitusten erikoisuus on, että joihinkin lauluihin on ympätty mukaan toisessa tilassa äänitettyjä Cantores Minores -pätkiä samoista lauluista. Osa sovituksista toimii, osa ei.

Mukana on myös duettoja. Lundin ja Sillanpään Sylvian joululaulussa Lundin ääni ei riitä Sillanpään rinnalla, Arkihuolesi kaikki heitä -laulussa Kallion ja Turusen äänenmuodostuksen ero kuuluu häiritsevästi.

Levyavostelu Karjalainen-lehden sivuilla

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.