Suomalainen mieskuorojoulu

Kare Eskola, YLE Radio 1, 17.12.2009


”Polyteknikkojen

”Joulu on meillä”, suomalaisia joululauluja. – Matti Salminen, basso, sekä Polyteknikkojen Kuoro/Juha Kuivanen.
(PKCD21)

Polyteknikkojen Kuoro on nimennyt oman tuoreen joululevynsä konservatiivisemmin. ”Joulu on meillä” tulee selväksi jo hämyisestä kannesta, jossa siloposkiset polyteknikot pitelevät kynttilöitä. PK:n itse julkaisema levy on äänitykseltään ja ulkoasultaan ammattimainen, kuten kuorolta on jo opittu odottamaankin. Hallittu ote jatkuu ohjelmistossa, jossa niiden kaikkien tutuimpien joululaulujen takuutunnelmaa raikastetaan muutamalla harvinaisuudella ja uusilla sovituksilla. Monet sovituksista on tehnyt orkesterisovittajana tunnettu Yrjö Hjelt, joka osoittaa hallitsevansa myös mieskuoron.

Parasta levyssä on PK:n yhtenäinen, lämmin ja puhdas sointi, jossa kuuluu myös aavistus suomalaisen miehen luontaista karheutta. Kuoron johtaja Juha Kuivanen on valmentanut etenkin ykköstenorien ohenteet esimerkillisen pakottomiksi.

Muutaman kappaleen solistiksi polyteknikot ovat houkutelleet emeritusbasso Matti Salmisen. Vibraton ja hengityksen suhteen Salminen ei ehkä ole kaikista linjakkaimmassa jouluterässä. Lämmin, soinnikas bassoääni luo kuitenkin lempeää joulutunnelmaa, ja esimerkillisesti Salminen pidättäytyy kaikesta oopperamylvinnästä.

Lue arvio YLE Radio 1:n web-sivuilta

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.