sibelius_s4Jean Sibelius: Sinfonia nro 4 – Pohjolan tytär – Finlandia

Julkaistu 2005

Helsingin kaupunginorkesteri
Polyteknikkojen Kuoro
Johtaa Leif Segerstam

Saatavana hyvin varustetuista levykaupoista, Ondinen verkkokaupasta sekä digitaalisesti iTunes Music Storesta

Esittely

Levy on osa Helsingin kaupunginorkesterin Sibeliuksen sinfonioitten kokonaislevytystä. Levyn Finlandia ja 4. sinfonia löytyvät myös kokoelmalta Sibelius – Complete Symphonies (ODE 1075-2Q/1).

Neljäs sinfonia on ilmaisultaan riisutuin ja tyyliltään rohkein Sibeliuksen sinfonioista. Vaikka se jatkoi kolmannen sinfonian aloittamaa klassistisen pelkistyksen linjaa, se oli tunnoiltaan jo lähempänä ekspressionismin sielullista syväluotausta. Aiempien sinfonioiden suuret eleet on karsittu pois ja korvattu pääosin hiipuvilla ja alistuvilla kehityslinjoilla, jotka tuovat teokseen traagisen tunnelman.

Loistokkain Sibeliuksen sinfonisista runoista on toisen ja kolmannen sinfonian välissä vuonna 1906 valmistunut Pohjolan tytär. Sen lähtökohtana on Kalevalan episodi, jossa Väinämöinen yrittää turhaan tavoitella taivaankannella valkeissa vaatteissa istuvaa, kultakangasta kutovaa kaunista Pohjan neitiä.

Suomen orkesterimusiikissa Finlandialla on erikoisasema. Se on 1900-luvun alun suomalaisen kansallistunteen väkevin ja laajimmin tunnettu musiikillinen ilmentymä. Tällä levyllä Finlandia kuullaan yhdistelmäversiona, jossa Polyteknikkojen Kuoro liittyy mukaan orkesteriteoksen hymniosaan.

Levy on voittanut Classical Internet Award 2005 -palkinnon Orchestral Music -sarjassa ja koko kilpailun merkittävimmän Vuoden levy -palkinnon.

Sisällys

1. Pohjolan tytär, Op. 49

Sinfonia nro 4, Op. 63
2. Tempo molto moderato, quasi adagio
3. Allegro molto vivace
4. Il tempo largo
5. Allegro

6. Finlandia, Op. 26 nro 7

ONDINE Records
Äänite: CD, ODE 1040-2