PK esiintyy Musica nova Helsinki -festivaalilla

Mies ja saksofoni yhdistävät äänensä kaikessa laajuudessaan ja sävykirjossaan Polyteknikkojen Kuoron ja saksofonikvartetti Aavan Siivet-konsertissa 4. helmikuuta 2019 Musica nova Helsinki -nykymusiikkifestivaalilla. Aava ja PK ovat tilanneet konsertin nimikkoteoksen säveltäjä Paavo Korpijaakolta, ja Ville Hytösen mystiseen runoon sävelletty Siivet saksofonikvartetille ja mieskuorolle kuullaan konsertissa kantaesityksenä.

”Siivet on sisarteos aiemmin kirjoittamalleni teokselle Keihäitä. Nämä kaksi teosta kurottavat kohti runon mytologista maailmaa – näkyvän ja näkymättömän, henki- ja arkitodellisuuden, elävien ja kuolleiden kohtaamisia. Teos yhdistää toisaalta yksinkertaisia, jopa naivistisia, fragmentteja sekä arkaisiin että modernistisiin ja komplekseihin sointipintoihin ja sävyihin, pyrkien taivuttamaan erilaiset estetiikat kohtaamaan mielenkiintoisella tavalla”, kuvailee säveltäjä Korpijaakko teostaan.

Polyteknikkojen Kuoro ja saksofonikvartetti Aava ovat molemmat tahoillaan meritoituneet nykymusiikin tilaajina ja esittäjinä, ja konsertissa kuullaan kokoonpanoja myös erikseen. Konsertin teemana on ihmisenä olemisen traagisuus ja ihme; ihmisyyden monet roolit ja naamiot, joiden taakse kätkeydymme. Lotta Wennäkosken mieskuoroteoksessa Humina kuiskina (2014) pohditaan myös ihmisen yhteisöllisyyttä nykyajassa: onko meillä enää yhteistä missiota, jonka vuoksi olisimme yhteisönä valmiit uhrautumaan? Wennäkosken teoksen tekstinä on Heikki Klemetin klassikkolaulun Oi kallis Suomenmaa teksti osiin pilkottuna ja uudelleen yhdisteltynä.

Muina säveltäjäniminä konsertissa ovat John Cage, Pärt Uusberg, Anders Hillborg, Jouni Kaipainen ja Kirmo Lintinen. Konsertin johtaa Polyteknikkojen Kuoron taiteellinen johtaja Saara Aittakumpu.

Modernista musiikista on tullut PK:lle mieluinen haaste, melkeinpä elinehto. PK aktiivisesti tilaa uutta musiikkia niin nousevilta nimiltä kuin eturivin nykysäveltäjiltä ja kantaesittää säännöllisesti uusia mieskuoroteoksia. Vuonna 2019 PK:lla on suuri ilo olla ensimmäistä kertaa osana Musica nova Helsinki -festivaalia. Musica nova Helsinki on Suomen suurin ja yksi Euroopan merkittävimmistä nykymusiikin tapahtumista.

Liput Temppelinaukion kirkon Siivet-konserttiin on nyt myynnissä kuoron verkkosivujen verkkokaupassa, ja lähiaikoina myös Lippupisteessä.

Musica nova Helsinki

Musica nova Helsinki

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.