Polyteknikkojen Kuoro: Kuunteletko sinä. Johtaa Juha Kuivanen

Riitta Helenius, Salon Seudun Sanomat, 23.7.2013

Sota on syttynyt. Olen julistanut sodan… Näin aloittaa PK modernismia, nykyrunoutta ja -musiikkia uhkuvan levynsä. Mahtipontisuudesta voisi päätellä, että on syttynyt kuorosota Ylioppilaskunnan Laulajia vastaan. Pian selviää, että sota kohdistuukin kärpäsiin. Tämän Kyklooppi-laulun ovat saaneet aikaiseksi säveltäjä Riikka Talvitie ja runoilija Mikko Rimminen.

Laulu on kaikin tavoin yllätyksellinen ja ihmetyksiä täynnä. Ei musiikkia kiehtovimmillaan, mutta aika lähelle kuitenkin kiinnostavimmillaan.

Levyn muut säveltäjät ja sanoittajat ovat Tiina Myllärinen ja Henriikka Tavi laulullaan Kaikki kuuluu värinä, Olli Kortekangas ja Michael Baran sekä heidän viisiosainen yhteistyö Anna niskasi niellä kynteni jälki, Puoliolento/Mielen tasapainolajit -teoksen tekijät Maija Hynninen ja Janne Nummela, Mikko Sidoroff ja Sonja Koskinen työllään Tule talvi vasta sekä Markku Klami sanattomalla äännelaulullaan Night signal.

Nämä kaikki laulut ovat ensi kuulemalta varsin merkillisiä, tekisi mieli lopettaa kuuntelu, mutta jokin vetää jatkamaan. Ehkä eniten se kiinnostavuus, mitä kaikkea on nykyrunous, miten tänä päivänä sävelletään kuorolle ja miten kuoro tästä kaikesta selviää.

On puhelaulua, räppiä, hörinää, lausuntaa, laulua ja puhetta päällekkäin, vaikeita sävelkulkuja, vaativia rytmejä ja riipiviä sointuja. Ja paljon muuta.

Merkillistä, miten täsmällisesti ja varmasti Juha Kuivasen ohjaama nuorten miesten porukka tästä selviää. Kaikki tuntuu sujuvan kuin leikki johtajan pillin mukaisesti.

Ainakin esikuulemalta vaikuttaa, että levyn naissäveltäjät ovat liikkeellä modernimmin ja miessäveltäjiä konstikkaammin. Siihen kenties antaa sopivat eväät runoilijoiden erityinen tyyli.

Uusintana kuuntelisin kuitenkin ensin Kortekankaan teoksen. Mikko Sidoroffin talvilaulut kävisin läpi jopa useamman kerran muun muassa ajoittain mukavasti yllättävän hienon harmonian vuoksi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.