Sovituksia ja korvatulppia

Jukka Isopuro, Helsingin Sanomat, 5.9.2009

Helsingin kaupunginorkesteri, Kaartin Soittokunta ja Polyteknikkojen kuoro Finlandia-talossa, johtaja Leif Segerstam. – Brahms, Berlioz, Tšaikovski, Sibelius.

KONSERTTI. Korvatulppia oli jaossa, kun Kaartin Soittokunta ahtautui HKO:n seuraksi Finlandia-talon lavalle. Puhaltajia oli parhaimmillaan 58, ja kun lyömäsoittajatkin antoivat hihojen heilua, meteli oli melkoinen.

Suomi 1809 -teeman varjolla ohjelmassa oli teoksia paitsi Ruotsista, Venäjältä ja Suomesta myös Saksasta ja Ranskasta. Seremonia- ja sotamusiikin teemaan sopi vuonna 1819 alkunsa saanut Kaartin Soittokunta, jolle Raine Ampuja oli sovittanut Brahmsin Schicksalsliedin kuoro-osuuden pätevän kuuloisesti.

Berliozin jankkaava Grande symphonie funèbre et triomphale esitettiin ilman loppukuoroa. Tšaikovskin 1812-alkusoiton tykinlaukaukset ja kirkonkellot hoiti sampleri. Teppo Ali-Mattilan sovittama Ack Värmeland du sköna oli lepoa korville.

Sibeliuksen Svarta rosor ja Laulu ristilukista kuultiin mieskuoroversioina. Polyteknikkojen kuoro veti ne artikuloidusti ja komeasti, samoin Finlandian, jonka Leif Segerstam johti hyvin pateettisesti.

Konsertin hiljaisemmista hetkistä saattoi päätellä, että kun väki vähenee, musiikillinen paino kasvaa. Puhallinplutoona soitti puhtaasti ja iskevästikin, mutta iso massa toi suttua ja kankeutta.


HS 5.9.2009: Sovituksia ja korvatulppia (konserttiarvostelu)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.