Ahti Sonnisen Ilmarisessa on Sibeliuksen Kullervon kaikuja

Hannu-Ilari Lampila, Helsingin Sanomat, 5.12.2014

Säveltäjä: Sonninen, Smetana.
Esittäjä: Helsingin kaupunginorkesteri, kapellimestari John Storgårds, Tommi Hakala baritoni. Polyteknikkojen Kuoro.

Ahti Sonnisen (1914–1984) syntymän satavuotismuiston kunniaksi HKO oli kaivanut arkistojen kätköistä kantaatin Ilmarisen vaellus baritonille, mieskuorolle ja orkesterille vuodelta 1954.

Eino Leinon runoon pohjautuvan Ilmarisen vaellus jäi pian kantaesityksensä jälkeen unohduksiin. Laulu-Miesten 40-vuotisjuhliinsa tilaama teos ei vaikuta erityisen inspiroituneelta, vaikka onkin ammattimiehen lujasti takomaa työtä.

Ilmarisessaan Sonninen kulkee Sibeliuksen Kullervo-sinfonian viitoittamaa kalevalaisprimitivististä polkua. Ilmarisessa voi kuitenkin kuulla vain kalpeita kaikuja Kullervo-sinfonian arkaais-eeppisestä, kalevalaisesta alkuvoimasta ja synkästä hehkusta.

Miehekästä jämäkkyyttä ja kansallistuntoa Ilmarisessa on aimo annos. Primitivistinen karuus voisi olla periaatteessa tehokasta, mutta Ilmarisessa se vaikuttaa köyhyydeltä.

Polyteknikkojen kuoro toi esitykseen sankarillista uhmaa ja kansallista yhteishenkeä.

Baritoni Tommi Hakala painotti ja väritti tuskaisen komeasti elämälleen tarkoitusta etsivän Ilmarisen apeamielisiä säkeitä. Polyteknikkojen kuoro toi esitykseen sankarillista uhmaa ja kansallista yhteishenkeä.

Smetanan kuusiosaista, lähes 80-minuuttista Isänmaa-sarjaa kuulee harvoin kokonaisuudessaan. Sarjan toinen osa, Moldau, on sen sijaan tutumpaakin tuttu.

Ohjelmallinen Ma Vlast liittyy tiiviisti Tšekin historiaan ja taruihin. Sen musiikki on folkloristisen aineksen ja länsieurooppalaisen tradition synteesi.

John Storgårds ja HKO loihtivat romanttisen värikkään, lämpimän ja kuohuvan böömiläisen panoraaman. Sarjan alussa neljän harpun lumoava helähtely johdatti kuulijat muinaisten tarujen maailmaan.

Helsingin Sanomat 5.12.2014: Ahti Sonnisen Ilmarisessa on Sibeliuksen Kullervon kaikuja
http://www.hs.fi/arviot/konsertti/a1417709345099

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.