Joululevyissä myy perinne ja paikallisuus

Susanna Siironen, YLE Oulu, 9.12.2009

Joululaulut raikaavat taas kaupoissa, radiossa ja kotonakin. Joululevymarkkinoilla paikallisuus ja perinteisyys ovat valttia. Kaupassa joululevyt nostetaan esille loka-marraskuun vaihteessa. Tänä vuonna uutuuslevyistä esimerkiksi Polyteknikkojen joululevy on jo myynyt platinaa.

Joulukuussa liikkeessä kuin liikkeessä soi perinteiset joululaulut. Ennen kuin joulu on edes aluillaan, on jokainen meistä tahtomattaankin kuullut laajan repertuaarin erilaisia joululauluja. Siksi onkin positiivinen yllätys, että astuessa sisään musiikkiliike Musiikki-Kullakseen korviin ei kantaudu Nissepolkka, vaan jotain aivan muuta.


– Ei täällä ole aamulla mikään kiire laittaa musiikkia soimaan, kun tulee töihin. Päivän kun kuuntelee musiikkia, niin hiljaisuus on taivaallista, kassan takana hääräävä Markku Hänninen nauraa.

Paikallisuus myy

Hänninen kertoo, että joulumusiikin myyntiin varaudutaan jo hyvissä ajoin ja joululevyt nostetaan esille loka-marraskuun vaihteessa. Tänä vuonna uutuuslevyistä esimerkiksi Polyteknikkojen joululevy on jo myynyt platinaa.

Hännisen mielestä paikallisuus on selkeä myyntivaltti joululevyrintamalla.


– Haukiputaan kirkon kamarikuoron julkaisu Riemuisa joulu ja Joose Vähäsöyringin Betlehem – hartaita joululauluja ovat meillä ihan ykköslevyjä.

Hänninen ei osaa arvioida, onko paikallisuus myyntivaltti muuallakin Suomessa. Oulussa kuitenkin paikalliset osaajat tuntuvat menevän kaupaksi ja Hänninen nostaa esille myös viime vuonna ilmestyneen Soivan Siilen joululevyn.


– Soivan Siilen joululevy julkaistiin jo vuosi takaperin, mutta se tuli silloin markkinoille vasta muutama päivä ennen joulua, eikä sitä ei oikein ehditty myymään. Tänä jouluna se on sitten alkanut myydä ja levy onkin tavallaan tämän vuoden uutuus.

Perinteisiä säveliä

Joululevyä valitessa ei mikä tahansa levy käy. Osa asiakkaista haluaa löytää levyltään juuri tietyt kappaleet, kun taas toiset tahtovat kuunnelle joulun ilosanomaa oman lempiartistin laulamana.

Vaikka joka vuosi tehdään uusia joululauluja, pitävät perinteiset kappaleet silti pintansa. Jouluyö, juhlayö, Varpunen jouluaamuna ja muut klassikot sisältävät Hännisen mielestä joulun perussanoman.


– Kyllähän se joulunsanoma on niissä vanhoissa lauluissa. Se on ihan sama laajemmassakin mittakaavassa, että kyllähän se vanha musiikki ja vanhat hitit myy koko ajan.

Linkki alkuperäiseen juttuun YLE:n sivuilla

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.